miercuri, 29 mai 2013

Cele mai frumoase palate din Romania

Legendele ascunse in salile palatelor tainuiesc inca secrete care asteapta sa fie descoperite.In speranta ca vom gasi o farama din trecut si vom descoperi o bucatica din mostenirea lasata de nobilii vremurilor de demult, vom porni in cautarea celor mai frumoase palate din Romania.

1. Palatul Mogosoaia - daca va decideti sa il vizitati sau pur si simplu sa va imbogatiti  cultura generala, trebuie sa stiti ca se afla in localitatea cu acelasi nume din judetul Ilfov, la doar 15 km de centrul capitalei. Palatul poarta numele vãduvei boierului Mogos, care detinea pamantul pe care a fost construit.

Palatul a fost construit pânã în 1702 de catre Constantin Brancoveanu iar lucrarea a  fost terminata în ziua de 20 septembrie 1702.
Pânã în 1957, cladirea a fost devastata, fiind restaurat incepand cu anul 1977. In prezent, Palatul Mogosoaia adaposteste Muzeul de Arta Brancoveneasca si  este un important punct de atractie turistica.

2. Palatul Cantacuzino - si Capitala se poate mandri cu un frumos edificiu, care da o nota sublima prin stilul specific baroc francez. Palatul a fost construit pentru Gheorghe Grigore Cantacuzino, insa, in anul 1956, cladirea a cedat locul Muzeului  "George Enescu", urmand sa devina dupa 1990 Muzeu National. Daca va decideti sa faceti o plimbare prin capitala, muzeul se afla pe Calea Victoriei.

3. Ramanem tot in Capitala pentru a descoperi Palatul Stirbei, proprietatea familiei cu acelasi nume, din 1835 pana in 1948. Dupa 1869, Palatul trece in proprietatea fiilor Domnitorului Barbu Stirbei. Incepand cu 1948, proprietatile familiei Stirbei sunt confiscate in favoarea statului. Din 1980, imobilul va trece in administratia
Muzeului de Arta al Republicii Socialiste Romania, urmand sa adaposteasca colectia de ceramica si sticla. In 1982 se va deschide Muzeul Ceramicii si Sticlei care functioneaza in cadrul Palatului Stirbei pana in 1990.
In perioada sa de glorie, Palatul Stirbei era cunoscut drept locul unde aveau loc cele mai spectaculoase baluri.


4. Palatul Culturii din Iasi - se face remarcat prin stilul neogotic flamboyant, cu detalii ornamentale si elemente heraldice în exterior. Ca orice palat, trebuie sa aiba si o istorie la baza si, rasfoind un pic in trecut, vom afla ca a fost construit in perioada 1906 - 1925, în perimetrul fostei Curti Domnesti medievale moldovenesti,
pe locul fostului Palat Domnesc. Astãzi, Palatul Culturii este sediul Complexului Muzeului National „Moldova”. Aici vom gasi numeroase elemente de interes turistic, precum : "Sala Voievozilor", "Sala Gotica" si "Sala Henri Coanda".


5. Palatul Baroc din Oradea este unul din cele mai valoroase edificii construite în stil baroc in Romania.
Acum, Palatul Baroc gazduieste Muzeul Tarii Crisurilor. Construirea palatului a inceput pe 23 mai 1762 si a durat 15 ani. Cladirea a fost folosita mai intai ca azil pentru revolutionarii comunisti greci refugiati in Romania, urmand ca pe data de 17 ianuarie 1971 sa se deschida Muzeul Tarii Crisurilor.
Dupa un îndelungat proces de revendicare, dreptul de proprietate asupra palatului a fost recunoscut vechiului proprietar, iar restituirea folosintei cladirii este în curs.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu