marți, 4 iunie 2013

Comoara din adancuri - top 5 cele mai fascinante pesteri din Romania

Bogatia si varietatea formelor de relief, frumusetea florei si a faunei sau obiectivele turistice minunate sunt doar cateva dintre comorile Romaniei.
Adeseori ne aventuram pentru a admira muntii inalti, dealurile intinse, campiile inflorite sau atractiile turistice cu o mare incarcatura istorica. Insa, nu atat de des ne gandim sa exploram frumusetea din adancuri. Iar un motiv destul de intemeiat pentru a ne aventura in lumea subterana il reprezinta impresionantele noastre pesteri, multe dintre ele nedescoperite inca sau explorate doar de catre speologi.
Peste 12.000 pesteri adanc ascunse in inima muntilor asteapta sa-si dezvaluie varietatea si unicitatea formelor. Din acest numar impresionant de cavitati terestre, am selectat cele mai deosebite si fascinante labirinturi, cunoscute inca din cele mai vechi timpuri si faimoase nu numai pe plaiurile noastre, ci si pe meleaguri straine.

  1. Cea mai cunoscuta in tara noastra este Pestera Ursilor – comoara tarii noastre, fiind unica atat in Romania, cat si in Europa. Faimoasa caverna este situata in comuna Pietroasa din judetul Bihor. Punctele de atractie ale pesterii sunt cele 3 galerii spectaculoase(Galeria Oaselor, Galeria Emil Racovita si Galeria Lumanarilor ), unde vom gasi numeroase oase ale ursilor de Caverna, formatiuni calcaroase de diferite marimi si forme bizare, stalactite, stalacmite si coloane.


  2. Potrivita pentru cei care vor sa mearga intr-un loc racoros intr-o zi torida de vara este Pestera Scarisoara, cea mai mare pestera cu gheata din Romania. Situata in judetul Alba, caverna se distinge printr-un ghetar subteran cu o vechime de peste 3000 ani, al doilea ca marime din lume. In pestera mai puteti admira si fascinantele formatiuni de stalactite si stalagmite.



  3. In judetul Arges intalnim Pestera Dambovicioara, situata la mai putin de 20 km de zona Bran. Amplasata intr-o zona deosebita si foarte dezvoltata din punct de vedere turistic, Dambovicioara este una dintre cele mai vizitate pesteri din Romania. Desi dimensiunile sale nu sunt impresionante, Dambovicioara este cea mai mare pestera din Muntii Piatra Craiului.

  4.  Pestera Muierilor poate fi vizitata la Baia de Fier, in judetul Gorj.
    Daca va intrebati de unde vine denumirea pesterii, raspunsul sta intr-o legenda, care spune ca femeile si copiii se adaposteau aici atunci cand barbatii lor erau plecati la lupta. Aici putem admira o serie de galerii impresionante ce adapostesc stalagmite uriase si stalactite intr-o varietate de forme, ramasite osoase si mozaicuri. Pe langa celelalte galerii, se remarca Sala Perlelor, cu numeroase cristale si perle de pestera.
    Cu o frumusete impresionanta si o istorie bogata, Pestera Muierilor a starnit numeroase curiozitati, drept pentru care este, in momentul de fata, cel mai vizitat obiectiv turistic speologic din Romania.


  5. Nu putem incheia lista decat cu cel mai mare labirint din Romania, si anume Pestera Vantului din Muntii Padurea Craiului, care are o lungime totala de 47 km. Daca va intrebati de unde vine provine denumirea, trebuie sa stiti ca, la intrarea in pestera, sunt prezenti curenti puternici de aer, care pot atinge chiar si 50km/h.Formatiuni unicat, stalactite si stalagmite sub diferite forme, coloane, cristale de aragonit si monocristale va asteapta in Pestera Vantului.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu