joi, 12 septembrie 2013

Descopera Romania - Locuri si legende mai putin cunoscute II

A fost odata o fata care s-a indragostit de un soldat. Aceasta a fost atinsa de blestemul mamei ei, care a transformat-o intr-o stana de piatra. In anul 1973, stanca ce luase forma unei fete cu parul lung, cu un cos pe umar iar soldatul alaturi, s-a prabusit, in urma inundatiilor.
 Cam asa se rezuma povestea celei  denumite „Fata catanii”, o stanca asezata in „Gradina Zmeilor” din Salaj, un obiectiv turistic nu foarte cunoscut si explorat de locuitorii din Romania, dar extrem de deosebit. Aici s-a format o superba rezervatie naturala cu stanci in forme dintre cele mai bizare: turnuri, ciuperci, stalpi, forme de animale. O parte din stanci a rezistat, alcatuind un ansamblu considerat de catre specialisti unic in Europa; se pare ca doar trei astfel de obiective se situeaza in lume.

Cum se explica formarea stancilor? Ca rezultat al fenomenelor meteorologice - schimbarile de temperatura, vantul, apa si alte procese gravitationale, precum surparile si prabusirile - sunt factorii care au ajutat la formarea lor de-a lungul timpului, iar procesul continua si in prezent. Astfel s-au desprins fragmente de gresii, care au alunecat pe argilele de la baza dealului.
Daca nu sunteti din partea locului si nici nu calatoriti in judetul Salaj, trebuie sa planificati o escapada la „Gradina Zmeilor”, pe teritoriul Muntelui Meses, la numai un kilometru distanta de localitatea Galgau Almasului. Puteti ajunge cu masina pana in localitate, dupa care veti merge pe jos. Alocati-va cel putin o ora pentru a admira superba rezervatie geologica, care se intinde pe o suprafata de 5 ha. Nu uitati sa acordati suficienta atentie celebrelor stanci, care poarta nume specifice formelor sale: Zmeul si Zmeoaica, Mosu', Calugarii, Dorobantul, Soldatii, si priviti-le din diferite unghiuri.
Patrundeti fara teama pe teritoriul zmeilor. Nu veti avea neplacerea de a va intalni cu un „zmeu in carne si oase”; aici dainuie o atmosfera linistitoare de neimaginat, pe care poate doar vantul o mai perturba uneori. O ocazie perfecta de a scapa de aglomeratia din oras si de a va bucura de o primire unica si calduroasa din partea „zmeilor”.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu