vineri, 1 noiembrie 2013

Stonhenge, un loc misterios si o poveste de mii de ani


Stonehenge este unul dintre monumentele preistorice pe care ne-am dori sa le vizitam in aceasta viata. Pe langa faptul ca ansamblul in sine este fenomenal, este inconjurat de multe legende care incearca sa trezeasca la viata lucruri nestiute despre acest loc. Stonehenge este asemeni unui vulcan, in care mocnesc secrete ascunse, de la care avem dezlegare doar daca incercam o incursiune in timpuri preistorice. Nu ne ramane decat sa ne agatam de acele farame de legenda, in care s-ar spune ca exista un sambure de adevar.

Cine a construit Stonhenge ? Cand a fost construit?
Tehnicile arheologice moderne au demonstrat ca Stonehenge a fost construit intre anii 2.950 – 1600 I.H, teorie care sparge presupunerile mai vechi care spun ca druizii, o populatie existenta in Anglia inainte de cucerirea romana, ar fi fauritorii complexului. De fapt, a fost construit cu cel putin 1000 de ani inainte de druizi. Stonhenge era folosit de catre druizi doar pentru ceremonii in timpul solstitiului.
Cine a construit Stonhenge si de ce? Ramane un mister. Nu ne ramane decat sa admiram ce a mai ramas din acest bloc de piatra care astazi reprezinta "ruinele Stonehenge”. Multe dintre pietrele originale au cazut. Superba structura de piatra poate fi admirata in campia Salisbury, la 3 km vest de orasul Amesbury, Wiltshire, in sudul Angliei.

Templu inchinat soarelui sau un loc cu proprietati tamaduitoare?
Multa vreme s-a crezut ca sit-ul arheologic este un templu inchinat soarelui. Pana cand, mai tarziu, s-a luat in considerare ipoteza cum ca zona pe care a fost asamblat sit-ul a fost special aleasa pentru proprietatile sale tamaduitoare. Acest lucru explica si de ce blocurile de piatra vanata erau aduse dintr-un alt loc, aflat la o mare distanta de Salisbury. Nu se stie cu ce au fost transportate blocurile imense, se crede ca ar fi fost trase pe sanii din lemne. Cei care viziteaza Stonhenge obisnuiesc sa ia acasa mici fragmente de piatra rupte, pe post de talisman. Se considera ca pietrele sunt vindecatoare.

S-a folosit vrajitorul Merlin de puterile lui magice pentru a transporta pietrele?
O legenda straveche sustine ca vrajitorul Merlin ar fi fost trimis de regele Aurelius Ambrosias sa aduca pietrele, pentru a face un monument inchinat celor 3000 nobili care au murit in lupta cu saxonii. Acesta a plecat in Irlanda, impreuna cu tatal regelui Arthur si cu 15.000 cavaleri. Pentru ca acestia nu au reusit sa urneasca pietrele doar cu forta bratelor, Merlin si-ar fi folosit puterile magice pentru a le transporta.

Pietrele Stonhenge, imposibil de numarat?
O alta legenda spune ca un gigant ar fi cumparat aceste pietre de la o vrajitoare, dupa care le-a dus in Campia Salisbury. Apoi, si-ar fi provocat satenii sa le numere. Un calugar i-ar fi spus ca sunt prea multe si nu pot fi numarate. Uriasul s-a suparat si a aruncat cu o piatra in calugar, lovindu-l in calcai. Piatra respectiva este ciobita si este cunoscuta sub denumirea de Piatra Calcai. Se spune ca nu se pot numara toate pietrele care alcatuiesc Stonhenge.

Stonhenge, poarta catre o alta lume?
Potrivit altei legende, Stonehenge este de fapt o poarta care ne desparte de o alta lume, cea din care provenim. Se mai spune ca poarta se deschide o data la 5000 de ani si poate fi un prilej de bucurie, sau dimpotriva, ne poate aduce catastrofe.

Misterul impresionantei structuri de piatra nu i-a lasat indiferenti pe marii cercetatori, dar nici pe scriitorii vremii, Henry de Huntingdon si Geoffrey de Monmouth fiind primii care au scris despre Stonehenge.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu