miercuri, 6 noiembrie 2013

Credinta, traditii si mestesuguri din vremuri de demult... calatorie in inima Bucovinei



Opriti-va o clipa pentru a admira tinuturile care pastreaza inca sensurile civilizatiei taranesti de altadata. Vom cunoaste Bucovina in forma ei bruta, vom porni in cautarea firului de iarba proaspat cosit, ciobanasului cu oile in varf de munte, duminicilor care aduna suflarea satului si vom descoperi impreuna „lada cu zestre”, mostenirea lasata de stramosii nostri.

Prinsa in lagarul modernitatii, Romania taie radacinile adevaratelor valori, pretuite atat de mult de stramosii nostri. Ideile occidentale imprumutate umbresc atmosfera arhaica de altadata. Adevaratele valori acum se sting, putin cate putin. Putine tinuturi ale tarii noastre s-au pastrat in forma autentica, devotata vremurilor de altadata. Farmecul acestor tinuturi este incomparabil. Bucovina este unul dintre acestea.

Bucovina, un lagar de manastiri
Calatorind in Bucovina vom avea prilejul sa vizitam cele mai frumoase manastiri de pe plaiurile noastre. O calatorie necesara pentru purificarea sufletului, dorinta oricarui crestin. Putna, Voronet, Humor, Sucevita, Moldovita, Dragomirna fac parte din cele mai cunoscute si impunatoare manastiri din tara noastra, comori de suflet ale romanilor.


 Mestesugul prelucrarii lemnului
Pornim pe culmile Bucovinei si descoperim o adevarata civilizatie a lemnului. Mainile dibace deprinse cu acest mestesug au creat adevarate opere de arta: de la coveti, poloboace, linguri, obiecte de mobilier (lada de zestre, lavita, blidarul), pana la frumoasele case cu pridvor deschis si bisericile cu fresce, gravuri vechi si picturi lucrate in stil bizantin.

Olaritul
Unul dintre cele mai vechi mestesuguri se pastreaza in inima Bucovinei. Secretele tehnicilor de realizare a vaselor de ceramica neagra lustruita sau a celor cu motive florale sunt bine pastrate in atelierele olarilor din Marginea si Radauti. Folosita de sute de ani, aceasta tehnica este cunoscuta in intreaga lume.

Tesutul
Admirati tesaturile pe care femeile din Bucovina le impodobesc intr-un mod migalos. Cu mult talent si rabdare, ele tes laicere, scoarte si paretare din lana. Cu ajutorul razboiului de tesut, femeile reusesc sa-si impodobeasca locuintele intr-un mod inedit, imprumutat din vremuri de demult.

Portul popular
Sa nu uitam de frumoasele costumele populare, pe care femeile le lucreaza cu maiestrie. Se pune mult accent pe motivele folclorice precum frunza, spicul, soarele sau crucea, care simbolizeaza credinta in Dumnezeu.
Costumul femeiesc se remarca prin traditionala ie, catrinta, marama, cojocel, suman, mantaua.
Portul barbatesc din Bucovina este alcatuit dintr-o camasa alba, itari din panza tesuta, brau lat din piele.
Dintre piesele de port comune nu lipsesc bundita, sumanele sau cojoacele. Bundita garnisita cu blana de jder, dihor sau miel este cea mai importanta piesa a costumului popular specific zonei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu