miercuri, 11 septembrie 2013

Descopera Romania - Locuri si legende mai putin cunoscute

                     

    Lacul Dracului – o denumire care ne duce cu gandul la un loc misterios, infricosator, un loc despre care insusi numele poate spune multe, dar se stiu atat de putine. Sa fie oare acest loc atat de inspaimantator incat sa ne inghete sangele-n vene? Oamenii de prin imprejurimi spun ca Lacul Dracului are la baza o legenda, iar acolo unde exista legende, locul respectiv a starnit, starneste si va starni un mare interes, menit sa atraga si sa fascineze chiar si pe cei mai sceptici. Oare ce se ascunde in spatele acestei denumiri infricosatoare aleasa de localnici? Ar trebui sa ne inspaimante acest loc, sau dimpotriva, ne poate starni si mai mult curiozitatea? Care este adevarul si ce ramane la stadiul de mit vom incerca sa deslusim, afland mai multe despre lacul de care multi se tem.

Povestea isi are radacinile in Muntii Locvei, regiunea judetului Caras Severin, intr-o arie naturala protejata de lege, Parcul National Cheile Nerei-Beusnita.
Ca sa ajungem acolo, trebuie sa parcurgem un traseu un pic anevoios: vom porni din localitatea Sasca Romana, vom parcurge aproximativ 6,5 km pana la Cantonul Damian, vom trece de Poiana lui Vogiun, dupa care va urma o succesiune de culmi si, in final, vom cobori spre Lacul Dracului.
Se pare ca lacul s-a format dupa ce tavanul pesterii care il acoperea s-a prabusit, dand nastere acestei atractii naturale care astazi impresioneaza atat prin dimensiunile sale, cu o suprafata de 700 mp, ceea ce il face cel mai mare lac carstic din Romania, cat si prin frumusetea apei, de un albastru-verzui naucitor.
Dar, sa nu uitam de legenda despre care s-a tot vorbit. La o prima vedere, nimic nu ne poate da fiori. Imaginea de vis care se intinde in fata noastra, acest cadru unic, de basm, ne duce cu gandul, mai degraba, la o poveste frumoasa, la marginea careia sta linistit un lac de culoare impresionanta si pura. Asa cum, uneori, aparentele inseala, poate chiar lacul este ispititor...

Localnicii povestesc despre acest loc cu teama, spunand ca ar fi un loc fara fund, desi se pare ca adancimea maxima nu depaseste 10 m. Potrivit localnicilor, lacul ascunde mai multe tunele subterane, iar cei care se avanta in apele lui nu se mai intorc niciodata. Potrivit statisticilor, suficiente cazuri de inec pot confirma legenda, ceea ce ne face sa ne intrebam daca exista un sambure de adevar in spatele acestei povesti.
Intr-o alta legenda, care explica si denumirea locului, se spune ca in acest lac s-ar fi aruncat dracul, dupa ce ar fi pierdut un pariu cu un pastor. Se pare ca pastorul ar fi fost provocat de drac sa ii friga un peste fara ca acesta sa se indoaie. La randul sau, pastorul l-a provocat pe drac sa prajeasca un cap de tap, fara ca acesta sa ranjeasca. Pastorul si-a indeplinit sarcina, insa dracul nu a reusit si, de ciuda, s-a aruncat in lacul care astazi ii poarta numele.
Adevar sau mit, o poveste unica invaluie acest lac de o frumusete impresionanta, de o culoare naucitoare, intr-un cadru fascinant, ce pare mai degraba ireal. Credeti ca puteti rezista ispitei? Vizitati Lacul Dracului, daca vreti sa vedeti cea mai frumoasa culoare a apei, un lac care merita vizitat cel putin o data in viata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu